Ledgångsreumatism
Reumatoid artrit (RA) är den medicinska termen för det som vanligtvis kallas ledgångsreumatism. RA är en autoimmun sjukdom som framförallt orsakar värk, svullnad och stelhet i lederna, men den kan även drabba andra organ i kroppen. RA är en av de vanligaste inflammatoriska ledsjukdomarna. I Sverige uppskattas att ungefär 5-7 personer av 1000 invånare har RA. Av 100 000 invånare får cirka 25 personer diagnosen RA varje år. Risken att insjukna i RA varierar mellan könen och är vanligare hos kvinnor än hos män.
Lär dig mer om ledgångsreumatism (RA)
Schematisk bild över hur lederna drabbas vid ledgångsreumatism (RA)
Här hittar du information, tips och annat intressant som kan underlätta vardagen för dig som lever med reumatisk sjukdom.
Dialog med vården för dig med ledgångsreumatism (RA)
Här kan du läsa om vilka specialister som kan underlätta livet för dig som har ledgångsreumatism (RA) och hur du får mesta möjliga hjälp av ditt vårdteam. Du kommer troligtvis att möta en rad olika yrkeskategorier i dina kontakter med vården. Det här är några av dem.
Reumatolog
Den läkare som ställde diagnos på din sjukdom var förmodligen reumatolog. Reumatologen kan förklara hur behandlingen fungerar, svara på dina frågor om biverkningar och hur de kan hanteras. Han/hon kan även remittera dig vidare till andra specialister.
Reumatologsköterska
Sköterskan kan erbjuda hjälp, lyssna på dina problem och ge dig information om din sjukdom och behandling. Sköterskan kommer även fråga dig om din allmänna hälsa.
Din allmänläkare
Allmänläkaren kan hjälpa dig med lämplig kost och motion och om du har några problem med behandlingen. Läkaren kontrollerar din allmänna hälsa och kan även föreslå olika lösningar om du till exempel känner dig nedslagen.
Andra som kan medverka i din vård är:
- en arbetsterapeut som hjälper dig klara vardagen på bästa sätt.
- en handterapeut som är specialutbildad i att få dina armar och händer att fungera så bra som möjligt.
- en ortoped som vid behov opererar leder och t.ex. utför höftledsplastik.
- en fysioterapeut (tidigare kallad sjukgymnast) som hjälper dig få ökad rörlighet och förbli aktiv.
Tips för bättre läkarbesök
Det är alltid bra att komma väl förberedd till ett läkarbesök. Om du är engagerad och delaktig i din vård och rehabilitering så ökar du chansen att lyckas. Här kan du läsa om vad du kan tänka på innan, under och efter läkarbesöket.